RAMMEPLAN – OVERGANG HJEM BARNEHAGE:
I Rammeplan for barnehagen står det:
«Barnehagen skal i samarbeid med foreldrene legge til rette for at barnet kan få en trygg og god start i barnehagen. Barnehagen skal tilpasse rutiner og organisere tid og rom slik at barnet får tid til å bli kjent, etablere relasjoner og knytte seg til personalet og til andre barn. Når barnet begynner i barnehagen, skal personalet sørge for tett oppfølging den første tiden slik at barnet kan oppleve tilhørighet og trygghet til å leke, utforske og lære.» (kap.6)
TID og ROM for å bli kjent både med det enkelte barnet og dere som foreldre er avgjørende for oss som omsorgspersoner og ansatte i barnehagen. Vi vet at ved å gi tid og muligheter gjennom de aller første timene, dagene og ukene i barnehagen vil barnet ditt etablere trygge og tillitsfulle relasjoner til andre barn og ansatte.
Av erfaring ser vi at barn har ulike behov for TID i oppstartsfasen. For ett barn kan det være naturlig å spise lunsj i barnehagen allerede andre eller tredje dagen og deretter kanskje til og med sove i barnehagen, med trygghet for dere foreldre om at vi ringer så fort barnet er våkent igjen. For andre kan det være viktig å møte de samme omsorgspersonene og lekene flere dager på rad før det føles greit med både mat og soving i barnehagen. Vi har tett dialog med dere underveis, slik at vi kan tilrettelegge oppstarten til det beste for ditt barn. Fint om dere setter av godt med tid til denne utrolig viktige fasen.
TRYGGHETSSIRKELEN – CIRCLE OF SECURITY (COS):
Vi har valgt å støtte oss til trygghetssirkelen (Circle of Security – COS ) som i stor grad handler om fremme trygg tilknytning mellom barn og omsorgspersoner. Innenfor trygghetssirkelen er dere som foreldre og vi som omsorgspersoner en trygg havn for barnet å utvikle seg fra, og samtidig en trygg base som tar imot, når de er tilbake etter utforskning kan de ha behov for godhet, anerkjennelse og trøst.
For en 1-åring kan en slik utforskning være å sitte ved siden av mamma og pappa på gulvet og ved hjelp av kun blikk kontakt se seg rundt i rommet, søkende mot både andre barn og voksne, for igjen se og søke kontakt med egne foreldre og anerkjennelse hos foreldrene sine. Deretter kan akkurat samme handling/utforskning gjentas. Et annet barn kan f.eks. være opptatt av å bevege seg fra et rom til et annet og stadig utvide den horisonten, men likevel velge å komme tilbake til foreldrene for et nikk, et smil som en viktig bekreftelse på tryggheten i at jeg ser deg og du kan trygt fortsette utforskningen din.
Med disse få eksemplene vil vi at dere og barnet møter omsorgspersoner som er sensitive, tilgjengelige og responderende i Maurtua barnehage.
RØD GRUPPE er for 1åringene:
1åringene har sin egen gruppe, stort sett 9 barn, med 3 ansatte som har hovedansvaret for dem. Det viktigste denne gruppen har å gjøre, er å bli kjent og å bli trygge på hverandre, ansatte og barnehagens inne- og uterom.
Vi ser frem til å møte dere, og bli kjent <3